A PESTSZENTIMREI BIRKÓZÓ SE MEGALAKULÁSA

A Pestszentimre Birkózó SE 1995-ben alakult a XVIII. kerületben Id. Növényi Norbert és Kapitány István alapította. 1999 óta Kapitány István egyedül vezeti az SE-t és tartja az edzéseket, mert sajnos Id. Növényi Norbert időközben elhunyt. Az egyesületet teljesen önerőből hozták létre és ebben a kerületben élő 20-25 szülő nyújtott segítséget. A megalakuláskor az egyesületnek nem volt állandó stabil helye. Az indulásnál PBSE nagyjából 20-25 tagot számlált. Ebből a fele fiú, a másik fele pedig lány volt. Az első edzéseket a kerületen belüli Kapocs utcai Általános Iskolában kezdték tartani, amely az elkövetkezendő négy évben adott helyet az egyesületnek. Innen szintén a Pestszentimrén található Ady Endre utcai Általános Iskolába költöztek. Itt három évig tudták az edzéseket tartani, de sajnos hely hiány miatt innen is tovább kellett költözniük. A következő állomás az egyesület költözködésében a XVIII. kerületi Pothorsky Utcai Általános Iskola lett. Ezen a helyen csupán csak két évig tudták az edzéseket tartani. Eközben az Ady Endre Általános Iskolában egy pályázat elnyerésével lehetőséget kaptak arra, hogy bővítsék az iskolát, és e pályázatnak köszönhetően új tornaterem is épült, amely ismét helyet tudott biztosítani a pestszentimrei Birkózó Egyesületnek. 2004-től ismét itt folytatták az edzéseket. 2005 őszétől bővült az edzések helyszíne és az Ady Endre Utcai Általános Iskola mellett már a Kastélydombi Általános Iskolában is elkezdődtek a felkészítések. Ide az előkészítő csoport jár, amely 6-8 év közötti korosztály, fiúk és lányok vegyesen. Nekik az edzéseket heti két alkalommal tartják, alkalmanként másfél órában. A másik iskolában az előkészítő csoporton kívüliek tartozkodnak. Számukra heti három alkalommal – hétfőn – szerdán és – pénteken van edzés, szintén alkalmanként másfél órában.
Jelenleg az egyesület taglétszáma kb. 45 fő, ebből 60% a fiú  és 40% a lány. A pestszentimrei Birkózó SE 1995-től 1998 első feléig csak azelőkészítést végezte a versenyeztetéshez és csak a év II. félévétől kezdték indítani a gyerekeket a különböző meghívásos versenyeken. Azóta folyamatosan versenyeznek több kategóriában is, és kiemelkedően jó eredményeket tudhatnak magukénak.
2000-től 2005-ig minden évben válogatott versenyzők kerültek ki az egyesületből. 2004 év elejétől a PBSE bekapcsolódott a SUMO Bírkózásba, ahol szintén szép eredményeket értek el. A SUMO Birkózásban is indítanak egyaránt női és férfi versenyzőket.

Ma a Sportágfejlesztési támogatásnak köszönhetően ismét újult erővel, fiatalos lendülettel láthatjuk “Pistabácsit munkában”. Hétfő, szerda és pénteki napokon az Ady Endre utcai általános iskolában új szőnyegeken, új felszerelésekkel és főleg hatalmas létszámmal edzenek a fiatal versenyzők  a veteránokkal, kedden és csütörtökön pedig az előkészítő csoportban igyekszik kiválasztani a jövő reménységeit.

EMLÉKGÁLA

1999 áprilisában elhunyt Id. Növényi Norbert az egyesület egyik alapító tagja, aki hazánk egyik kiemelkedő birkózója volt. Életének utolsó szakaszát – hazánkban egyedülállóként -a női birkózás meghonosításának szentelte, és eltökélt szándéka volt, hogy legalább olyan kiválló sportolókat neveljen mint amilyen Ő maga is volt. A PBSE megalakulása is ennek jegyében történt. Ennek szellemében az egyesület 2000 áprilisában első ízben rendezte meg az Id. Növényi Norbert meghívásos szabadfogású Nemzetközi Női Bírkózó Gálát. A verseny fő célja a névadó mesterről való megemlékezésen túl lehetőséget biztosítani a női birkózóknak, valamint e szakág további népszerűsítése.
Ezen az emlékgálán csak női versenyzők indulhatnak mind a hazai, mind pedig nemzetközi színekben.
Első alkalommal a Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) adott otthont e rangos eseménynek. 2000-ben még csupán 38 induló vett részt ezen a rendezvényen. Az elkövetkezendő években a nagy érdeklődés és a hely szűkössége miatt új helyszín után kellett nézni. Így esett megint csak az Ady Endre Általános Iskolára a választás, amely megközelíthetőségi, helykínálati és nem utolsó sorban anyagi oldalt vizsgálva is megfelelőnek bizonyult. Évről évre itt rendezték meg ezt a neves eseményt, amelynek sikerét bizonyítja az egyre növekvő nevezők és érdeklődők száma, ezzel is emelve a verseny színvonalát és komolyságát. Nemzetközi színten is jól megállja a helyét a rendezvény, hiszen minden évben egyre több külföldi csapat adja le a nevezését. 2005-ben már 4 külföldi országból is érkeztek csapatok és kb 100-140 közötti létszámú induló volt. A verseny tisztaságáért a Budapesti birkózó Szövetség bírái felelnek. A versenybizottság elnökét az MBSZ (Magyar Birkózó Szövetség) Bíróbizottsága jelöli ki, a többi tagot pedig a helyszínen kérik fel. A versenyzők négy különböző korosztályban indulhatnak, ezeken belül pedig meghatározott súlycsoportokban nevezhetnek. Minden nevezőnek a súly és kor kategóriákon kívül a versenyszabályzatban leírtaknak is meg kell felelnie. A rendezvény védnöke Ifj. Növényi Norbert olimpiai bajnok. A Növényi család minden évben az egyesület tagjai közül a verseny legeredményesebb versenyzőjét különdíjban részesíti. A verseny vándorkupáját az egyesület biztosítja, melyet a győztes egy évig őrizhet, majd a következő rendezvényre vissza kell juttatni a PBSE-nek. A végleges tulajdonlás lehetősége a háromszori bajnoki cím megvédésével automatikusan jár. A PBSE már négyszer győzedelmeskedett, így egy kupát már végleg a magáénak tudhat. A nevezők egyéni és csapatversenyben is nevezhetnek. A súlycsoport első helyezettje tiszteletdíjban is részesül, míg az első három helyezett arany, ezüst illetve bronzérmet kap a helyezettségének megfelelően. A csapatverseny győztese szintén tiszteletdíjat kap.

EDZŐTÁBOR

Minden évben augusztus közepén 2 hétre az egyesület edzőtábort szervez. A helyszín rendszerint a Velencei Tónál található Napadon van, ahova az egyesület Kapitány István egyik kedves ismerősén keresztül és felajánlásával jut el, méghozzá térítésmentesen. Az edzőtábor hangulatát csak a kiválasztott, az éves munkájára és eredményeire érdemes gyerekek élvezhetik, azok, akiket az edző szorgalma és eredményei alapján kiválaszt. Általában 15-20 gyerekkel foglakoznak ebben a két hétben, a háttérmunkálatokat általában 4-5 önkéntes szülő látja el. A gyerekek önköltségi áron vannak itt, ami általában 20 ezer forintot jelent, de sajnos az évről évre emelkedő árak miatt itt is követni kell a terheket. A két hét élelmezése figyelembevéve a sportoló gyerekek étvágyát és energiaigényét kb. 180-200 ezer forint. A tábor ideje alatt nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra, éppen ezért a gyerekek étrendje úgy van összeállítva, hogy az edzésekhez szükséges energiát tartalmazza, de minél kevesebb legyen benne a mesterséges anyag.
Az egyesület nagy harcot folytat a drogok ellen, minden nemű pót energia forrást ellenez, és itt a táborban is arra próbálják a gyerekeket megtanítani, hogyan lehet látványosan fejlődni doppingszerek nélkül. A napi két edzés délelőtt és délután másfél, két óra elfoglaltságot vesz igénybe. A gyerekek a többi szabadidejüket pihenéssel, játékkal és szórakozással töltik.

TOBORZÁS, HIRDETÉS

A PBSE a tagokat iskolai hirdetményekkel, és a testnevelési órákról való toborzással nyeri. Természetesen bármikor lehet személyesen is jelentkezni az edzések színhelyén. Kapitány Itsván úr személyesen tartja a kapcsolatot az iskolákkal és az igazgatókkal, valamint a tornatanárokkal akikkel rendkívül jó a viszony és az együttműködés. Ő az a személy aki elbírálja a felvételre való alkalmasságot hasonlóan az edzőtábori kiválasztáshoz. Miután az egyesület fő célja az utánpótlás nevelés, a jó tanuló, jó sportoló gyerek, így csak olyan tanuló lehet tagja az egyesületnek, akinek a tanulmányi eredménye nem rosszabb hármasnál. A PBSE-n belül is versenyben állnak egymással a gyerekek, mert minden évben oklevéllel jutalmazzák azt, aki az összes tag közül a legjobb tanuló és sportoló.

KARÁCSONYI ÉVZÁRÓ

Minden évben a karácsony előtti napokban az egyesület megrendezi a karácsonyi évzárót, amelyen nem csak a gyerekek, hanem a szülők és az év közben segítséget nyújtó szponzorok, bírák és az önkormányzati képviselők is részt vesznek. A helyszínt a XVIII. kerületben található Sarokház Étterem biztosítja ahol a tulajdonos szintén sportbarát szülő. Az évzáró vacsorán nagyjából 80-100 fő szokott résztvenni. A gyermekek vacsoráját az egyesület fizeti, de a szülőknek maguk kell állniuk. Az egyesület vezetője beszámol az éves teljesítményekről, értékeli az eredményeket és elmondja a következő éves terveket, elérendő célokat. Ilyenkor kerül összesítésre minden gyermek és szülő munkája, és eredmény szerint jutalmat kapnak a gyerekek és a szülők is.
A meghívott vendégek között szerepel a Kerületi Alpolgármester, a kerületi sportreferens, a budapesti Birkózó Szövetség Elnöke, valamint a kerületi iskolák igazgatói. Az éves munkásságukat megköszönve az egyesület nekik is szerény ajándékkal köszöni meg támogatásukat. Ezzel együtt a szülők is megköszönik Kapitány Istvánnak az éves fáradhatatlan munkáját.
Az esemény az egyesület életében minden évben olyan, mint egy nagy családi találkozó, hiszen mindenki jól ismeri egymást és ez érezhető az összetartásban és rendkívül jó hangulatban.